You are currently viewing AKCIJA SPAŠAVANJA PSA IZ JAME

"akcija spašavanja psa iz jame"

njeguši

Akcija spašavanja lovačkog psa koji je upao u jamu..

Odazvali smo se na poziv naših drugara lovaca Đoka, Baća, Raša i drugih, da priteknemo u pomoć i pokušamo da izvučemo psa iz jame, za kojeg se ne zna da li je živ. Rečeno nam da je jama veoma uska i ne zna se njena dubina. Pas je upao prije dva dana i već su dolazili iz speleološke i spasilačke službe koji su konstatovali da je jama veoma uska i neizvodljivo spašavanje. Jama se nalazi na sjeveroistočnim obroncima Njeguša đe je mnostvo jama sa velikim dubinama.

U12h stižemo na lice mjesta, izgled samog ulaza u jamu ne daje puno nade da se može provući ispustiti. Predlažem da pomoću alpinističkog čekića makar malo za koji centimetar proširimo ulaz, poslije čega Dejan pokušava da prođe. I dalje je veoma usko i klaustrofobično i velika vjerovatnoća zaglavljivanja. Jer prvih 3m ulaz je širina 25x40cm, jedva da kaciga moze proći. Čujem komentare drugara kako kažu da ne rizikujemo previše.

Predlažem da se donese malo jači čekić i dlijeto sa čim Dejan na neke djelove širi ulaz po 5cm i poslije nekih sat vremena pokušava ponovo. Jedini zvucni signal iz jame je bipkanje bipera sa ogrlice Arona. Kad se nebi povremeno cuo signal, tad bi vjerovali da je pas živ…

Dejan ponovo kreće spustam ga na jedno uze postepeno, dok jedan kraj drugog užeta vuče za sobom. Uz veoma uzak ulaz prvih 5m dolazi u dio koji se otvara u malo širi sifon metar precnika.

Dok se spusta izvještava što zatiče, na nekih 20m dok još visi na uže vidi dno i psa u jednom uglu zatrpan zemljom do glave i ne pomijera se. Na tu konstataciju svi napolju osjećamo razočarenje da je pas uginuo, spušta se na ukupno 27m. Bez obzira da li je mrtav predlažem da ga stavi u torbu i iznese van. Na Dejanov znak da kreće da se penje uz uže, drugim užetom ga dodatno osiguravam u slučaju da dođe do oštećenja glavnog užeta.Ali kako je bila veoma slaba konekcija među nama, na nekih15m od izlaza cujem Dejana kako tepa Aronu dok se penje uz uže sa njim u torbi. Pitam Dejana iznenađeno “je li živ pas”… Odgovara da je živ i nepovrijeđen, od očaja situacija prelazi u euforiju radosti i slavlja nas napolju.

Pojavljuje se svjetiljka lampe kroz uzan otvor, Dejan dodaje torbu sa psom da prvo Arona izvučemo, jer mora jedan za drugim. Samo što smo ga izvukli iz torbe poceo je da se šeta i kreće, kao da ništa nije bilo. Izlazi i Dejan osjećaj sreće i radosti je kod svih. Pogotovo kad se pomisli, da nije cijela ekipa bila toliko uporna Aron bi mogao da ostane zarobljen danima i okončan u teškim mukama.

kontakt

Social Media