You are currently viewing AVANTURA 2  “PRIJEČENJE BABLJAKA”

"PRIJEČENJE BABLJAKA"

AVANTURA 2

Lokacija- planina LOVĆEN- istočni i zapadni masiv vrha Babljak

 

Mjesto okupljanja Ivanova Korita, u 10h kod hotela “Ivanov konak”.

Odakle nastavljamo autima do pozicije koja se nalazi iznad  sela Gornj Bostur. Na proširenje pored puta ostavljamo auta i započinjemo sa avanturom, tako što nepreviđenim stazama priječimo, sa istočne strane ka jugozapadnoj strain masiva vrha Babljak. Savladavamo nekih 200m visinske razlike do prevoja između južnog i sjevernog vrha, odakle markiranom stazom planinarimo do južnog vrha. Na toj poziciji sa idealnim pogledom na Jadran i Bokokotorski zaliv, pravimo kratku pauzu, kuvamo kafu i uživamo u sadašnjem trenutku.

Poslije pauze od 30min nastavljamo sa avanturom opet nepredviđenim stazama u pravcu velike krečnjačke škrape, đe smo opremili penjalište “Babljački lavirint”.

Poslije 30min kretanja niz strme šumovite i krševite strane Babljaka, dolazimo do oboda od same škrape, sa koje započinje adrenalinska akcija spuštanjem niz uže (abseilom) 45m dubine, do samog dna škrape iz koje se pješaka može izaći kroz uski prolaz.

Taj dio avanture izdvajam kao najuzbudljiviji. Škrapa je sva od krečnjačkih stijena i jedainstvena na Lovćenu. Gledajući iz ptičije perspective nalik je lavirintu, šiljatih vertikalnih stijena od 15-40m visine. U tim vertikalama smo opremili i smjerove za sportko penjanje.

Ukoliko vremenski uslovi budu dozvoljavali, učesnici se mogu oprobati u penjanju sportskih smjerova, a ako bude hladnije, svakako idemo dalje sa avanturom neki 150m u pravcu grebena sa kojeg se pruža jedan od najljepših pogleda na crnogorsko primorje. Tačnije, idemo na još jedno naše penjalište, doduše manje, sa samo dva smjera, koji nam služe tokom hladnijih dana da na njima treniramo, jer je okrenuto ka jugozapadu i osjetno toplije. To je penjalište “Panorama”. Idealna prilika da se odmorimo, pripremimo nešto hrane na nama znan način i uživamo u sutonu, koji je sa te pozicije savršen.

Na tom penjalištu učesnici mogu probati da penju jedan lakši smjer.

Poslije 5-6h veoma sadržajne adrenalinske avanture, sutona, druženja, nastavljamo sa avanturom tako što pješaka nešto kolskim starim putem, nešto prečicama, ukupno oko 2km laganog hoda idemo do auta.

Ova avantura je ispunjena raznovrsnošću, od lagane šetnje lovćenskim pristupačnim i nepristupačnim predjelima, do ekstremnog sadržaja alpinističkih tehnika koje izazivaju nalet adrenalina u organizmu, što ujedno avanturu čini drugačijom. Ubijeđen sam da ćete se poslije ove avanture naredni par dana osjećati sjajno, jer znam iz svog iskustva prije desetak godina kako je na nas uticalo.

Na aučesnicima je da ponesu sa sobom manji ruksak oko 20-25l zapremine, u njemu rezervnu majicu ili aktivni veš. Ako je hladnije rukavice i kapu, 1l  vode, čokoladicu 50g ili neko voće. Da budu odjeveni shodno vremenskim prilikama kakve budu tog dana, i obavezno duboke cipele za planinarenje, to jet gojzerice.

Ostalu opremu za ovu avanturu mi ćemo obezbijediti, a to je: kaciga, alpinistički pojas, užad i sve drugo što je potrebno.

Stepen zahtjevnosti avanture u psihofizičkom smislu za učesnike, na skali od 1-10, je 4,5.

Učesnici će poslije svake avanture dobiti namontirani video snimak i fotografije najinteresntnijih detalja avanture.

Sve navedene avanture predvodiće iskusni vodiči, koji ujedno vode kanjoning avanture već 7 godina u 8 crnogorskih kanjona, a to su: Vuk, Dejan i Rajko Popović

Avanturu osmislio

Predsjednik Sportkog Alpinističkog kluba

“Slobodni penjači-Cetinje”

Rajko Popović

Za sve dodatne informacije mozete nas kontaktirati na :

Mail: slobodnipenjaci.cetinje@gmail.com

Fb: Slobodni penjači Cetinje-Alpinistički klub

Ig: slobodni_penjaci_adventure

Web: slobodnipenjaci.com

Tel: +382 67 432 409 Dejan

         +382 67 396 957 Vuk

Rezervacija
Book now

+382 67 432 409
+382 67 396 957

kontakt