You are currently viewing AVANTURA 3  “PRELAZAK KLANCA”

"PRELAZAK KLANCA SAS"

AVANTURA 3

                                    Lokacija LOVĆEN-Istočno od vrha Trešetenik-Viline grede-Klanac “Sas”

 

Mjesto okupljanja Ivanova korita, kod Hotela “Monte Rossa” u 10h.

Avanturu započinjemo pješačenjem od Hotela “Monte Rossa” seoskim putem u pravcu sela Majstori. Poslije 1km hoda, pri izlasku na prevoj, sa seoskog puta silazimo lijevo nepredviđenim stazama do lokacije đe predstoji glavna adrenalinska akcija, koja će izazvati veliki nalet adrenalina u organizamu svakog učesnika.

Po dolasku na lokaciju iznad impresivnog klanca dubine 45m i rastojanja 25m, razvlačimo uže na već opremljena sidrišta na obije strane i poslije zatezanja duplog statičnog užeta započinjemo glavnu avanturu. A to je prelazak klanca “Sas” puzeći potrbuške po užetu, tehnikom vojnih specijalnih jedinica.

Osjećaj koji će izazvati posebno uzbuđenje kod učesnika. Iako na prvi pogled izgleda nemoguće održati balans na užetu tokom prelaska, mnogo je jednostavnije kada se krene. Čak je i prvi put izvodljivo održati balans, zato sam i uvrstio ovaj adrenalinski sadržaj u avanturu. Učesnik će biti obezbijeđen na tri tačke osiguranja. Prvo i osnovno osiguranje biće automatskim karabinerom privezan pojasom na uže kojim prelazi klanac. Drugo osiguranje, biće takođe osiguran karabinerom i gurtnom dva metra dužine koja će biti ukopčana karabinerom na 1m iza učesnika na uže, a na drugoj strain gurtne takođe karabinerom ukopčana na pojas učesnika. Treće osiguranje, ukoliko učesnik izgubi balans na užetu i nema dovoljno snage da stigne na drugu stranu klanca, osiguravamo učesnika dodatnim užetom ukopčanim na pojas učesnika, u tom slučaju ga tim istim užetom navlačimo do polazne tačke.

Mogu reći da će ova avantura od 10 u ponudi biti u prvih 3 po uzbuđenju.

Sljedeća aktivnost je spuštanje niz uže na jednoj od litica klanca 25m visine, kao i sportsko penjanje na istoj lokaciji smjera “Alternativa jami” rang V. Đe učesnici imaju priliku da se oprobaju i u sportskom penjanju. I time će avantura biti kompletna.

Po završetku adrenalinske avanture slijedi zaslužen odmor uz kafu ili čaj, i nešto hrane za okrepljenje koju ćemo spremiti na nama znan način. Obavezno na nekom proplanku odakle pogled doseže daleko.

Poslije 6h avanture, slijedi povratak istim putem do auta.

Ova avantura je ispunjena raznovrsnošću, od lagane šetnje lovćenskim pristupačnim i nepristupačnim predjelima, do ekstremnog sadržaja svojstvenih specijalnim vojnim jedinicama, kao i speleologiji, koje izazivaju nalet adrenalina u organizmu, što ujedno avanturu čini drugačijom. Ubijeđen sam da ćete se poslije ove avanture narednih par dana osjećati sjajno, jer znam iz svog iskustva prije desetak godina kako je na nas uticalo.

Na aučesnicima je da ponesu sa sobom manji ruksak oko 20-25l zapremine, u njemu rezervnu majicu ili aktivni veš. Ako je hladnije rukavice i kapu, 1l  vode, čokoladicu 50g ili neko voće. Da budu odjeveni shodno vremenskim prilikama kakve budu tog dana, i obavezno duboke cipele za planinarenje, to jet gojzerice.

Ostalu opremu za ovu avanturu mi ćemo obezbijediti, a to je: kaciga, alpinistički pojas, užad i sve drugo što je potrebno.

Stepen zahtjevnosti avanture u psihofizičkom smislu za učesnike, na skali od 1-10, je 5.

Avanturu osmislio

Predsjednik Sportkog Alpinističkog kluba

“Slobodni penjači-Cetinje”

Rajko Popović

Učesnici će poslije svake avanture dobiti namontirani video snimak i fotografije najinteresntnijih detalja

Sve navedene avanture predvodiće iskusni vodiči, koji ujedno vode kanjoning avanture već 7 godina u 8 crnogorskih kanjona, a to su: Vuk, Dejan i Rajko Popović

Za sve dodatne informacije mozete nas kontaktirati na :

Mail: slobodnipenjaci.cetinje@gmail.com

Fb: Slobodni penjači Cetinje-Alpinistički klub

Ig: slobodni_penjaci_adventure

Web: slobodnipenjaci.com

Tel: +382 67 432 409 Dejan

         +382 67 396 957 Vuk

Rezervacija
Book now

+382 67 432 409
+382 67 396 957

kontakt