You are currently viewing AVANTURA BR 7  “TREŠTENIČKA JAMA 90m”

"TREŠTENIČKA JAMA 90m"

AVANTURA 7

Lokacija LOVĆEN-Jugoistočno od vrha Trštenik

 

U 10h okupljamo se na Ivanovim koritima, kod Hotela “Ivanov konak”.

Sa svom potrebnom opremom krećemo u speleološku avanturu pješaka kroz gustu bukovu šumu zapadnom stranom vrha Treštenik, sve do grebenskog dijela u južnoj strani. Odakle sa starog kolskog puta idemo nekom našom rutom do same jame.

Poslije nepunog sata hoda, ispred jame koja na ulazu izgleda kao pećina prvih par metara, pravimo pauzu uz kafu li čaj i pripremamo se za avanturu. Ova avantura spada u najzahtjevnije od svih 10 u ponudi. Iz razloga što zahtijeva psihofizičku spremu za samo spušatnje užetom do 90m(tri pua po 20-30m vertikale) u minusu, a isto tako fizičku spremnost da se u povratku sa te tačke ispenje uz uže, naravno uz speleološku tehniku pomoću penjalica.

Jama je veoma interesantna kao speleološki objekat, koji nije vlažan, već je jama dosta suva u kojoj obiluju vertikalni sifoni tri puta po 20-30m, te stoga ne predstavlja veliki strah za učesnike , kako bi to bilo da je cijela u jednoj vertikali od 90m.

Ovu avanturu sam namjerno uvrstio u ponudi za one sa većim avanturističkim duhom i psihofizičkim predispozicijama. A vantura je limitirana za 3-4 učesnika. Ukoliko neko od učesnika ne budu u stanju da savlada vertikalu penjanjem uz uže u povratku, tu smo mi da istog izvučemo pomoću sistema za izvlačenje tereta.

Boravak u jami je predviđen na 3-4h. Koliko je neophodno da se svi spuštimo i ujedno ispenjemo uz užad.

Ovu jamu smo prvi ispitali 2014g i nazvali je Treštenička jama. Spuštili se te godine pomoću alpinističke opreme, klinovima i gurtnama pravili sidrišta… 2018g mađarski speleolozi su postavili ankere. Tako da je  jama opremljena atestiranim ankerima na sidrištima i bezbjedna što se tiče krušljivosti za avanture.

Po završetku spelološke avanture, u blizini jame na jednom proplanku pravimo dužu pauzu uz hranu i sabiramo utiske adrenalinske avanture.

Ova avantura je ispunjena raznovrsnošću, od lagane šetnje lovćenskim pristupačnim i nepristupačnim predjelima, do ekstremnog sadržaja iz domena speleologije, što izaziva nalet adrenalina u organizmu, i ujedno avanturu čini drugačijom. Ubijeđen sam da ćete se poslije ove avanture narednih par dana osjećati sjajno.

Na aučesnicima je da ponesu sa sobom manji ruksak oko 20-25l zapremine, u njemu rezervnu majicu ili aktivni veš. Ako je hladnije rukavice i kapu, 1l  vode, čokoladicu 50g ili neko voće. Da budu odjeveni shodno vremenskim prilikama kakve budu tog dana, i obavezno duboke cipele za planinarenje, to jest gojzerice.

Ostalu opremu za ovu avanturu mi ćemo obezbijediti, a to je atestirana oprema u koju spada: kaciga, čeona lampa, alpinistički pojas, užad i sve drugo što je potrebno.

Stepen zahtjevnosti avanture u psihofizičkom smislu za učesnike, na skali od 1-10, je 5,5.

Učesnici će poslije svake avanture dobiti namontirani video snimak i fotografije najinteresntnijih detalja avanture.

Avanturu osmislio

Predsjednik Sportkog Alpinističkog kluba

“Slobodni penjači-Cetinje”

Rajko Popović

Sve navedene avanture predvodiće iskusni vodiči, koji ujedno vode kanjoning avanture već 7 godina u 8 crnogorskih kanjona, a to su: Vuk, Dejan i Rajko Popović.

Za sve dodatne informacije mozete nas kontaktirati na :

Mail: slobodnipenjaci.cetinje@gmail.com

Fb: Slobodni penjači Cetinje-Alpinistički klub

Ig: slobodni_penjaci_adventure

Web: slobodnipenjaci.com

Tel: +382 67 432 409 Dejan

         +382 67 396 957 Vuk

Rezervacija
Book now

+382 67 432 409
+382 67 396 957

kontakt