You are currently viewing AVANTURA 1.  “VELIKA VRATA”

"VELIKA VRATA"

AVANTURA 1

Lokacija-planina LOVĆEN-južno od vrha Trešetnik

 

Mjesto okupljanja Ivanova korita kod hotel Ivanov konak u 10h.

Odakle započinjemo sa avanturom.

Pješačimo 30min do lokacije “Velika vrata” starim kolskim austrougarskim putem kroz gustu bukovu šumu zapadnih obronaka vrha Treštenik. Tačnije, poslije 30min hoda silazimo sa starog puta, utabanom stazom kroz šumu do odredišta, đe započinjemo sa malo zahtjevnijom avanturom, a to je ulazak u samu pećinu “Velika vrata”, koja izgledaju impesivno, sa prirodnim otvorom nalik džinovkim vratima dimenzije 10x4m, koja izgledaju kao da ih je neki džin zidao ogromnim pravougaonim pločama, a ustvari tako ga je priroda napravila. Jedinstveno nešto na Lovćenu i šire..

Penjemo se preko velikih kamenih blokova kroz samu pećinu do njenog vertikalnog uskog izlaza na pokrov pećine, a zatim na njen stjenoviti pokrov, sa kojeg izvodimo spuštanje niz uže (abseil), alpinističkom tehnikom. Visina direktne vertikale kojom opet dolazimo ispred pećine iznosi 27m. Istu radnju možemo ponoviti po želji učesnika.

Sljedeća aktivnost je spuštanje u jamu “Kapavicu” koja se nalazi tik pored ove lokacije. Jama je duboka 70m gledano sa tačke sa koje izvodimo prvi abseil. Spuštamo se do 40m dubine, odakle učesnici mogu da izađu na sporedni izlaz bez potrebne užarije i opreme. 

Poslije fizičke aktivnosti koja bi trajala nekih 2-3 sata, odlazimo na obližnji proplanak sa kojeg se ukazuje lijep pogled na planinu ili ako je oblačno u kutku pećine. Tu kuvamo čaj ili kafu, pripremamo malo hrane za okrepljenje na nama znan način i uživamo nekih sat vremena dok sabiramo utiske provedene avanture.

Poslije ukupno 5-6 sati boravka u prirodu, vraćamo se istim putem ili nekim drugim do auta..

Ova avantura je ispunjena raznovrsnošću, od lagane šetnje lovćenskim pristupačnim i nepristupačnim predjelima, do ekstremnog sadržaja svojstvenih speleologiji, koje izazivaju nalet adrenalina u organizmu, što ujedno avanturu čini drugačijom.

Ubijeđen sam da ćete se poslije ove avanture naredni par dana osjećati sjajno, jer znam iz svog iskustva prije desetak godina kako je na nas uticalo.

Na aučesnicima je da ponesu sa sobom manji ruksak oko 20-25l zapremine, u njemu rezervnu majicu ili aktivni veš. Ako je hladnije rukavice i kapu, 1l  vode čokoladicu 50g ili neko voće. Da budu odjeveni shodno vremenskim prilikama kakve budu tog dana, i obavezno duboke cipele za planinarenje, to jet gojzerice.

Ostalu opremu za ovu avanturu mi ćemo obezbijediti, a to je: kaciga, alpinistički pojas, užad i sve drugo što je potrebno.

Stepen zahtjevnosti avanture u psihofizičkom smislu za učesnike, na skali od 1-10, je 4.

Učesnici će poslije svake avanture dobiti namontirani video snimak i fotografije najinteresntnijih detalja.

Sve navedene avanture predvodiće iskusni vodiči, koji ujedno vode kanjoning avanture već 7 godina u 8 crnogorskih kanjona, a to su: Vuk, Dejan i Rajko Popović

Avanturu osmislio

Predsjednik Sportkog Alpinističkog kluba

“Slobodni penjači-Cetinje”

Rajko Popović

Za sve dodatne informacije mozete nas kontaktirati na :

Mail: slobodnipenjaci.cetinje@gmail.com

Fb: Slobodni penjači Cetinje-Alpinistički klub

Ig: slobodni_penjaci_adventure

Web: slobodnipenjaci.com

Tel: +382 67 432 409 Dejan

+382 67 396 957 Vuk

Rezervacija
Book now

+382 67 432 409
+382 67 396 957

kontakt