You are currently viewing “Balkane moj”

"balkane moj"

durmitor

terzin bogaz

Smjer “Balkane moj” na sjeverozapadnoj strani Terzinog bogaza je još jedan u nizu koji smo uspješno popeli tradicionalnom alpinističkom tehnikom.
Smjer su prvi popeli Slovenci 2011god i ocijenili ga ocjenom VI-/IV-V ,210m.

U pravcu Terzinog bogaza krećemo od Sedla .Kako su za sjutrašnji dan najavili kišu , mijenjamo plan da ne kampujemo u podnožju smjera , već da ga penjemo istog dana .Poslije 2h hoda stižemo u podnožju stijene i po uvidu u skice smjera zaključujemo da je smjer dosta zahtjevan na pola i pred vrh gdje mu je najveća ocjena.

Pravimo malu pauzu , Deša i ja ulazimo u smjer oko 12.15h , dok Luka planira da ide u šetnju po obližnjim masivima i fotografiše divokoze , a ujedno i nas u smjeru.

Prva dva cuga lako i brzo savladavamo .Treći cug je najteži ,stijena je sve više krušljiva što zahtijeva dodatni oprez. Adrenalina ima taman toliko da nam nijedna misao ne moze proći kroz glavu sem da se usresredimo na penjanje koje postaje sve zahtjevnije (zato ovo nazivam pokretnom meditacijom , trenutak kad čovjek zaboravi na sve drugo).

Dok penjemo zaključujemo da su Slovenci ocijenili smjer baš kako bi i mi ..
Na četvrto sidrište 40m pred vrh ,shvatamo da ćemo ispeti cijeli smjer , što nam dodatno uliva raspoloženje i samu strast za pnjanjem produbljuje .

Poslije 3h interesantnog penjanja izlazimo na vrh , osjećaj je takav da smo posebno ponosni na ovaj smjer ,koji je iz podnožja ulivao malo strahopoštovanja.

Nekoliko fotografija na vrhu i spuštanje zapadnom stranom ,odmor sat vremena i povratak ka Sedlu ..

Još jedan veoma dobar trening u klasičnom alpinizmu. 

Rajko

kontakt

Social Media