You are currently viewing GREBENSKO-ROVOVSKA STAZA
SAMSUNG CAMERA PICTURES

"GREBENSKO-ROVOVSKA" STAZA

LOVĆEN

Lovćen 29.10.2019.
Poslije raznih ekstremnih avantura, odlučili smo da jedan dan miholjskog ljeta iskoristimo na markiranju i čišćenju nove planinarske staze na Lovćenu. I time upotpunimo Nacinalni park Lovćen još jednom novom planinarskom stazom koja vodi do Mauzoleja.
Planinarsku stazu nazivamo “Grebensko-Rovovska” ruta. Koja ide od prevoja Preseke do Mauzoleja. Prva polovina staze je stara staza koja je služila vojnicima u proteklim ratovima da se kreću od rova do rova, kojih ima puno duž grebena od Preseke prema Jezerskom vrhu. Drugi dio staze smo markirali po svom nahođenju, vodeći se da bude što atraktivnija, to jest da ide samim grebenom odakle se pruža jedan od ljepših vidika na Lovćenu. Duž cijelog grebena pruža se pogled na sve Lovćenske vrhove, zapadno na Ivanova korita, a istočno na Cetinjsko polje i dalje na Skadarsko jezero. Na jedno mjesto smo označili vidikovac.
Ova šetačka ruta nije toliko zahtjevna, jer vijuga i postepeno se savladava visina. Dužina staze do Mauzoleja je 4km, visinska razlika od asvaltnog puta do Mauzoleja je 450m.
Markacije su na dovoljnom rastojanju, uočljive, tako da ni u jednom trenutku se ne možete zapitati kuda staza vodi dalje.
Staza je bila veoma zarasla raznim korovljem poslije požara. Očistili smo je djelimično i doveli u funkciju.

Ko želi da se prošeta njome u ovim lijepim jesenjim danima, ulaz u stazu je kada se autom savlada prevoj Preśeka iz pravca Cetinja prođu lakat krivine i pri spustanju autom u zaravan Ivanovovih korita odmah desno grebenom vijuga uska pozidana staza iz proteklih vremena, tj ratova.

kontakt

Social Media