You are currently viewing KAMP NA VELIKOM MEĐEDU
SAMSUNG CAMERA PICTURES

KAMP NA VELIKOM MEĐEDU

DURMITOR

Zimski uspon na Velikog Međeda, kamp na samom vrhu i najuzbudljiviji dio za momke bordovanje sa samog vrha istočnom stranom… 
U ovoj dvodnevnoj avanturi mogu reći da je bilo uživanja na pretek.. I samim tim što smo se porodično okupili poslije 2-3 mjeseca pauze za ovako raznovrsne avanture koje nam dođu kao piknik…
29 dec stižemo na parking skijališta Savin kuk oko 10:30h. Već od 11h započinjemo sa pješačenjem kroz šumu u pravcu Crnog jezera sa svom potrebnom opremom na sebi, momci vuku i bordove. Na pola puta skrećemo lijevo uzbrdo i poslije nekih 2 sata stižemo u reonu između Savinog kuka i Međeda.

Odlučujemo da se popnemo na Velikog Međeda njegovom istočnom stranom. Dok se penjemo zapažamo kakav je snijeg i kakav je teren da sjutra mogu Dejan i Vuk bezbjedno voziti svoj prvi ride ove sezone. Vrlo mala je mogućnost izazivanja lavine, iako je dosta velik nagib.

Završnih 30m je zaleđeno i veoma eksponirano. Uz pomoć opreme alpinističke penjemo i taj dio. Na vrhu nas dočekuje umjeren sjeverni vjetar. Pogled sa samog vrha je spektakularan. Na samom vrhu nekih metar niže postavljamo kamp. Ukopavamo šator do pola i jako ga zatežemo u slučaju jačeg vjetra. Temperatura osjetno pada, već je oko -15 C u 16h. Na toj poziciji ljeti smo kampovali već 2 puta. Sada je osjećaj mnogo uzbudljiviji. Na prevoju između velikog i malog Međeda bezbrižno pase krdo divokoza. Na tim prevojima vjetar oduva snijeg te tako dođu do hrane i opstanu u ovako ekstremnim uslovima.

Poslije pola sata već smo ukopali i rasklopili šator. Duže od tog vremena brzo bi došlo do promrzavanja prstiju. Ulazimo u šator i već je ogromna temperaturna razlika. Raspoloženje je na vrhuncu, kuvamo čaj i jedemo omiljenu hranu u tim prilikama. Dejan je ponio i lampice na solarnu energiju da zakitimo šator iznutra, iako ovu Novu neću čekati na vrhovima Durmitora. Oko 20h temeratura napolju je -19C, u šatoru +8C . Da bi tokom noći i u šatoru bila oko -2C (pokazatelj je flaširana voda koja se smrzne u šatoru). Zato jer se potpuno uvučemo u vreće i manje se postiže zagrijavanje putem disanja u šatoru.

Jutro i buđenje je možda i najljepši dio avanture, što se može vidjeti na silkama. U šatoru provodimo cijelo prijepodne, povremeno izađemo na kratko da napravimo koju fotografiju. Oko 12.30h pakujemo opremu i šator. Pripremamo se za freeride sa vrha, tj Dejan i Vuk. Plan je da se ja spustim do podnožja i izvidim kakav je snijeg. Postavljam stalak za snimanje između vrhova i dajem signal da krenu.

Momci su odlično izveli spust na bordovima sa vrha Velikog Međeda i od silnog uzbuđenja i adrenalina mogao sam čuti kako odijeca njihov glas u podnožju kada su se sjurili. Sobzirom da je spust bezbjedno prošao i ja sam osjetio veliko olakšanje. Uz dobro raspoloženje nastavili smo put prema autu, ja pješke a oni bordovima koristeći svaku padinu.

Tura srednje težine , visinka razlika 850m.
Učesnici avanture: Vuk ,Dejan i Rajko

#alpinsm #camping #snowboarding #freeride #slobodnipenjacicetinje #durmitor #međed

kontakt

Social Media