You are currently viewing KANJON GRLJA

GRLJA

kanjon

Kanjon Grlje se nalazi u podnožju Prokletija u opštini Gusinje, mjesto Vusanje i sam taj položaj u podnožju Prokletija čini ga drugačijim od svih 8 kanjona kroz koje organizujemo ture u Crnoj Gori. Po mnogo čemu je drugačiji od drugih kanjona. Jedino bih mogao donekle da ga opišem da izgleda kao u naučno fantastičnim filmovima kada se upuštite u njegovu mističnu unutrašnjost. U njemu ima sve što je potrebno da doživite nezaboravnu avanturu, a to je: vodopade, prirodne bazene(lonce), vodenu struju, uske prolaze, mračne sifone, bistro hladnu vodu, skučenost u vertikalnim liticama sa obije strane visine preko 60m..

Kanjon su prvi prošli 1987 godine spasilački tim “Kopaonik” beogradskog planinarskog kluba, predvođeni speleologom Milutinom Rudakovićem i planinar iz Plava Husnija Šahmanović.

(Poželjno bi bilo da imena tih tadašnjih istraživača budu upisana na nekoj ploči pored samog ulaza u kanjon, jer zaslužuju to).

Ni u jednom kanjonu ne možete osjetiti toliki adrenalin, jer je nalik ponornici. I šteta je što vodostaj ne dozvoljava bezbjedan prolazak sem nekih mjesec ili dva u godini, a to je od druge polovine avgusta do kraja oktobra.

Temperatura vode je oko 3°C, zato nosimo na sebi po dva neoprenska odijela, jedno od 5,5mm i drugo 3mm debljine, po dvoje čarapa neoprenskih i ostalu opremu.

Kanjon je dug nekih 500m, izizetno uzbudljivog i sadržajnog kanjoninga.

Evo već 4 godine smo prvi i jedini koji vodimo komercijalne ture u ovom ekstremnom kanjonu.

 Plan kanjoning ture je sljedći.

U 10:30h okupljamo se tik pored samog ulaza u kanjon, a to je veliki travnati parking na ulazu u Dolinu Ropojanu u mjesto Vusanje.

Oblačimom neoprenska odijela I svu potrebnu opremu za kanjoning avanturu.

Oko 11:30h započinjemo avanturu, tako što dolazimo iznad prvog prirodnog bazena, tačnije vodopada Grlje. Tu pored ograde đe većina turista dođe da vidi to čudo prirode. Baš sa te ograde mi izvodimo spuštanje užetom u prvi bazen visine 15m, odakle počinje mistična avantura nalik kanjoning-speleologiji.

Tura bi trebalo da traje oko 2h veoma ekstremnog kanjoninga. Pogotovo ako je vodostaj malo veći, to jest vodene struje jače.

Po izlasku iz kanjona u mirnom zaseoku, tun as čeka naš prijatelj Adis Balić vlasnik restorana tik pored grlje, da nas preveze kombijem ili Džipom do mjesta đe smo parkirali auta.

Poslije presvlačenja u sklopu cijene kanjoninga uračunat je I ručak u obližnjem restoranu.

Poslije uzbudljivog kanjoninga nastavljamo druženje u restoranu.

Za sve učesnike avanture obezbijeđena je sva potrebna oprema (po dva neoprenska odijela 5mm i 3mm  debljine ,neoprenske čarape 3mm debljine, pojasevi i kacige), slike, namontirani video snimak, ručak i piće u restoranu i usluge vodiča.

Na učesnicima je da ponesu kupaće gaće ili kostim i obuću predviđenu za kanjoning avanturu. Poželjno je da to budu duboke cipele (gojzerice) ili patike

Za bezbjedan prolazak kroz kanjon zadužena su 3 iskusna vodiča koji vode kanjoning ture u 8 crtnogorskih kanjona već 7 godina, koji us ujedno i osnivači Sportskog Alpinističkog kluba “Slobodni penjači-Cetinje”.

Za sve dodatne informacije mozete nas kontaktirati na :

Mail: slobodnipenjaci.cetinje@gmail.com

Fb: Slobodni penjači Cetinje-Alpinistički klub

Ig: slobodni_penjaci_adventure

Web: slobodnipenjaci.com

Tel: +382 67 432 409 Dejan

         +382 67 396 957 Vuk

Rezervacija
Book now

+382 67 432 409
+382 67 396 957

kontakt