You are currently viewing KANJON GRLJE 26.09.2021

grlje

KANJON

Kanjon Grlje 26.09.2021.
Savršena kanjoning tura sa učesnicima iz Podgorice. Od kojih su Feđa Sudar (14) i Anika Vilotić(17) ubjedljivo najmlađi koji su prošli ovaj jedinstveni kanjon. Moje poštovanje za njih i ostale učesnike. Generalno ovaj kanjon je vrlo malo ljudi prošlo, zato posebno izdvajam ovo dvoje odvažnih mladih avanturista.
Učesnici ture: Feđa Sudar, Anika Vilotić, Koča Sudar, Vesko Ivanović i Radovan Tomić.
Vodiči: Dejan i Rajko.
Kanjon Grlje se nalazi u podnožju Prokletija u opštini Gusinje, mjesto Vusanje i sam taj položaj u podnožju Prokletija čini ga drugačijim od svih 7 kanjona kroz koje organizujemo ture u Crnoj Gori. Po mnogo čemu je drugačiji od drugih kanjona. Jedino bih mogao donekle da ga opišem da izgleda kao u naučno fantastičnim filmovima kada se upuštite u njegovu mističnu unutrašnjost.
Kanjon su prvi prošli 1987 godine spasilački tim “Kopaonik” beogradskog planinarskog kluba, predvođeni speleologom Milutinom Rudakovićem i planinar iz Plava Husnija Šahmanović.
(Poželjno bi bilo da imena tih tadašnjih istraživača budu upisana na nekoj ploči pored samog ulaza u kanjon, jer zaslužuju to).
Ni u jednom kanjonu ne možete osjetiti toliki adrenalin, jer je nalik ponornici. I šteta je što vodostaj ne dozvoljava bezbjedan prolazak sem nekih mjesec dana u godini, a to je septembar ili možda dio oktobra. Zato ko je zainteresovan proći sa nama ovaj ekstremni prirodni dragulj, ovo je trenutak.
Temperatura vode je oko 3°C, zato nosimo na sebi po dva neoprenska odijela, jedno od 5,5mm i drugo 3mm debljine, po dvoje čarapa neoprenskih i ostalu opremu.
Kanjon je dug nekih 500m, izizetno uzbudljivog i sadržajnog kanjoninga.
Od prošle godine smo prvi počeli da vodimo komercijalne ture u ovom ekstremnom kanjonu.

kontakt

Social Media