You are currently viewing KANJON ŠKURDE

ŠKURDA

kanjon

Kanjon Škurda je jedan od tehnički zahtjevnijih kanjon u Crnoj Gori kroz koje se organizuju kanjoning ture, zbog svog specifičnog oblika i sastava. Rijeka škurda je sa svojim visinskim slivom od 600m razlike isklesala krečnjačke stijene iznad starog grada Kotora tako da avantura ima spoj speleologije i kanjoninga. Iako ima mnogo vodopada nema puno prirodnih bazena za skakanje u vodu, već se avantura većinom svodi na spuštanje niz uže (abseil). Kanjonin avantura se ne izvodi sa tačke od 600mnm već sa 300m odakle počinje najzanimljiviji dio kanjona za kanjoning.

Ukupna dužina kanjona kroz koji prolazimo je oko 400m, a visinska razlika oko 200m. Temperatura vode u proljećnim mjesecima kada je napoželjnije proći ovaj kanjon je od 10-18C.

Idealni mjeseci za prolazak kroz kanjon su sljedeći: April, Maj, Jun i eventualno Jun jer sredinom ljeta presušuje kanjon.

 

Plan kanjoning avanture kroz kanjon Škurde je sledeći :

Po dogovoru sa ekipom u koliko časova nalazimo se kod starog vodovoda na sjeverna vrata Starog grada Kotora, gdje se parkiramo i spremamo oremu. Nakon toga krećemo serpentinama do 250mnm ,tu skrećemo i idemo planinarskom stazom nekih 500m dijagonalno do ulaska u kanjon. To koračanje do ulaska u kanjon zahtijeva srednju fizičku spremu dok je ostatak avanture u tehničkom smislu prepušten nama vodičima.

Tokom cielog kanjona dominiraju vodopadi od 5 do 20m visine niz koje se treba spuštiti užetom.

 

Dužina trajanja kanjoning ture zavisi od broja učesnika. Ako je 7 učesnika tura bi trajala ukupno sa dolaskom do kanjona i prolaskom oko 4-5h .    

Na pola kanjona pravimo kratku pauzu uz neko slatko osvježenje.

Izlazak iz kanjona je kod samog vodovoda u blizini đe smo parkirali auta.

 Za sve učesnike avanture obezbijeđena je sva potrebna oprema (neoprenska odijela , čarape, pojasevi i kacige), slike, snimci i usluge vodiča.

Na učesnicima je da ponesu sa sobom flašicu od 500ml vode, kupaće gaće ili kostim i obuću predviđenu za kanjoning avanturu. Poželjno je da to budu duboke cipele (gojzerice) ili patike.

 

Za bezbjedan prolazak kroz kanjon zadužena su 3 iskusna vodiča koji vode kanjoning ture u 8 crtnogorskih kanjona već 7 godina, koji us ujedno i osnivači Sportskog alpinističkog kluba “Slobodni penjači-Cetinje”.

Za sve dodatne informacije mozete nas kontaktirati na :

Mail: slobodnipenjaci.cetinje@gmail.com

Fb: Slobodni penjači Cetinje-Alpinistički klub

Ig: slobodni_penjaci_adventure

Tel: +382 67 432 409 Dejan

         +382 67 396 957 Vuk

Rezervacija
Book now

+382 67 432 409
+382 67 396 957

kontakt