You are currently viewing NOVA GODINA ŠLJEME

NOVA GODINA ŠLJEME

DURMITOR

Do sad sam Novu godinu dočekivao na raznim mjestima, na planini nikad, a njoj sam posvećen dosta dana u godini, pa neka sa njom i počne ova 2018god.
Zašto Durmitor, zato jer je svih planina direktor.

Nadam se da ću vam ovim fotografijama prenijeti makar dio utisaka tih fantastičnih prizora koji se nude u ovim zimskim uslovima.
Teško je naći saputnika na ovaj datum za ovakvu avanturu, nezahvalno je i zvati nekog… Ja sam sebi za promjenu podario jedan neobičan vid luksuza za ove dvije noći, a to je mir i spokoj. Nijesam za to da se ide sam na planinu, pogotovo ne u ovakvim uslovima, ali ponekad treba ostati sam sa sobom i preispitati svoj život i shvatiti što je najvažnije u životu, a da bi to uspio ovo je prava prilika.
Još jedno iskustvo više.
Želim Vam srećnu Novu godinu i puno dobre energije!

Prvog dana stižem na parking skijališta Savin kuk na 1500mnv. Temperatura vazduha u 10h je -9C. Žičarom se vozim do 1700mnv, odakle počinjem sa usponom na vrh Šljeme. U početku je dubok snijeg, a već od 1900mnv je zaleđeno od sjevernog vjetra. Oko 13h stižem do pod sam vrh dje postavljam kamp na 2410mnv. Mjesto je ispunjeno sniježnim nanosom zaklonjeno od sjevernog vjetra koji je blago duvao.

Idealan pogled se pruža ka Bobotovom kuku, i sam ambijent podsjeća na Alpe. Pred zalazak sunca temperatura vazduha je već bila -17C .

Taman kad sam pomislio da će noć biti tiha bez vjetra od ponoći je počeo da duva dosta jak sjeverozapadni vjetar , koji je stvarao mećavu.
Većinu zimskih kampova je bilo toplo u šatoru, za ovu noć to ne mogu reći, valjda zato što sam bio sam u šatoru i manja je mogućnost da se disanjem i toplotom tijela postigne odgovarajuća temperatura u šatoru. Napolju je tokom noći bila temperatura oko -20C, subjektivni osjećaj i više. Jutro nije obećavalo ugodan dan, udari vjetra nijesu mi dozvoljavali da izađem iz šatora do 9h kada je i sunce počelo da grije.

Spakovao sam šator i opremu, spuštio se na 2000mnv i pored jedne stijene zaklonjen od vjetra postavio novi kamp, Dan je bio idealan za odmaranje i sunčanje, čitanje, sve do zalaska sunca kad je temperatura naglo počela da se spušta. Uh da ne zaboravim, uz kontakt sa najbližim i knjigom dočekao u šatoru i novu 2018 god. Ova noć za razliku od prethodne bila je toplija, ali ništa manje vjetrovita . Trećeg dana povratak, a ujedno i vremenski sulovi su počeli da se pogoršavaju.

Učesnik avanture : Rajko

kontakt

Social Media