You are currently viewing Obla glava
SAMSUNG CAMERA PICTURES

"firma ilegal" i "direktni smjer"

durmitor

obla glava

 10:30h od Crnog jezera krećemo u pravcu Oble glave 2303mnv , sa opremom teškom po 18kg.
Poslije 2,3h hoda, postavljamo kamp na 2050mnv u podnožju sjeverne strane Oble glave .Odmaramo nekih sat vremena i osmatramo prvi smjer koji smo zacrtali da popnemo istog dana ,smjer se zove Firma ilegal , prvi su ga popeli Njemci i ocijenili sa ocjenom V , dug je 250m. (penjanjem ovih smjerova smo željeli da uporedimo ocjene ,tj kriterijume u ocjenjivanju smjerova sa stranim penjačima, da vidimo da li nam se ocjene podudaraju)
Uzimamo potrebnu opremu za penjanje , nekih 3l vode i ulazimo u smjer .Počinjemo sa tradicionalnim alpinističkim penjanjem .

Veoma lako smo savladali cijeli smjer , na prvom cugu je bilo malo adrenalina dok na ostalim cugovima smo uživali .Popeli smo se za 2,3h. Smjer bi i mi ocijenili kao i Njemci ocjenom V/III-IV.

Po silasku zapadnom stranom sa vrha , Dejan se spuštio do Ledene pećine koja se nalazi na istočnoj strani Oble glave da dopuni zalihe vode za naredni dan. Kamp nam se nalazio na malom travnatom dijelu u moru sijena i kamenja ispod sjeverne strane . Kako je teren bio dosta neravan Dejan je spavao pored šatora nekih 7-8m takođe na maloj travnatoj površini , odakle se pružao idealan pogled na istok i sam izlazak sunca sjutra dan. Noć je bila malo prohladna ,bez vjetra , nebo puno zvijezda , što sam i ja kroz otvor od šatora mogao uočiti .
Poslije dosta ugodno prespavane noći , budimo se u 6h i posmatramo izlazak sunca ,koji je uvijek priča za sebe sa takvih pozicija.
Pripremamo doručak i polako se pripremamo za drugi smjer koji se zove Direktni , koji je ujedno i teži ..

U 8.30h ulazimo u Direktni smjer ,tako što insistiram da penjem prvi cug koji je ujedno i najteži kroz pukotinu vertikalno , izbjegavam desno alternativu po uvidu u skice sa interneta, lučno je mnogo lakši dio . Poslije 35min zahtjevnog penjanja savaladavam vertikalnu pukotinu i prvi cug od 60m ocjenjujem ga sa VI , naredna 2 cuga po 60m je ocjena kako je i ocijenjen V i V-, završni cug od 60m je III+. Smjer smo ispeli za 3,3h

Na vrhu smo malo odmorili ,i spustili se ponovo zapadnom stranom u kamp . Oko 15h spakovali opremu i zaputili se prema Žabljaku.

Ovo je bio jedan uvod u pripreme i test psihofizičke spremnosti poslije ljetnih mjeseci i opuštanja.

Učesnici avanture : Dejan i Rajko

 

kontakt

Social Media