You are currently viewing PESTINGRAD DONJA STIJENA

"DONJA STIJENA"

PESTINGRAD

PESTINGRAD

U cetvrtak 17.05.2018 god. ispeli smo jos jedan smjer tradicionalnom alpinističkom tehtikom u stijeni Pestingrada . Ovog puta u donjem dijelu stijene 160m , VI , 5h.

Prije mjesec dana ispeli smo prvenstven smjer “Gavran” u gornjoj stijeni, tokom tog penjanja ispala nam je jedna radio stanica na terasi izmedju dvije stijene i to je jedan od povoda da se ponovo vratimo i ispenjemo smjer u donjoj stijeni , koji je vec ispenjan u drugoj polovini proslog vijeka . Sto nam je i bila potvrda kada smo na sedamdesetom metru tokom penjanja naisli na staro sidriste u vidu dva veoma stara klina .

U 11h ulazimo u smjer koji izgleda veoma eksponirano. Prvi cug od 30m je rang V. Kaoi na svakom pocetku tesko ide i naravno razmislja se da se odustane, jer je stijena pod velikim nagibom i na pojedina mjesta vlazna od kisa u prethodnom periodu. Na prvih 30m poslije duzeg razmisljanja postavljam jako sidriste i predlazem Dejanu da ispenje do mene , kako bi bili na sto kracem odstojanju tokom teskog dijela koji nam predstoji .

Drugi cug je veoma zahtjevan i ocjena je jaka šestica . Poslije drugih ispenjanih 30m ponovo pravim sidriste , jer ako nastavim dalje necemo se cuti u vertikalnoj stijeni. Sidriste kucam u 4 tacke i bukvalno sjedim u pojasu dok Dejana osiguravam do sidrista .

Narednih 40m je najtezi dio , subjektivni osjecaj je jos zesci jer smo na visini od 100m direktne vertikale. Na 70 m nailazim na staro sidriste u vidu dva zardjala klina povezana pohabanim prusikom , iako smo znali da je smjer ispet ovo nam je bila potvrda da su ga prvi ispeli prekaljeni alpinisti s kraja proslog vijeka. Po klinovima bih rekao da se radi o zapadnim alpinistima .

Nastavljam dalje i penjem veoma zestok cug. Na 100m postavljam 3 sidriste i pokusavam Dejanu da doviknem da moze da krene . Dejan penje sa dodatnim teretom , ruksakom u kojem se nalaze nase gojzerice , voda , malo hrane i jos neke sitnice. Sto mu otezava penjanje tog ranga. Cak na jednom dijelu gubi kontrolu i dolazi do manjeg pada , ali tu je uze koje ga hvata u pola metra . Nekako uspijeva da ispenje sa tim teretom i po dolasku na sidriste osvjezavamo se cedevitom i nekom cokoladom . Sunce je uveliko pocelo da grije zapadnu stranu stijene , i brzo dolazi do dehidracije . Iz kotorskog zaliva dopiru razni zvukovi. Prednjace tri kruzera koji se pozdravljaju pri mimoilazenju jakim sirenama. I vrane koje nas nadlijecu su u nekoj panici , valjda uplasene po svoja gnijezda koja se nalaze dijagonalno od nas nekih 15m .

Nastavljam i cetvrti cug malo se brinem jer direktno iznad nas je nemoguce ispeti golu plocu , zato penjem malo dijagonalno lijevo i uocavam laksi dio koji je nekih V+ .Poslije 30m opet postavljam sidriste i vec dolazimo do ranga IV koji je zadnih 30m.

Na velikoj polici izmedju donje i gornje stijne Pestingrada pravimo duzu pauzu. Poslije sat vremena odmora i pronalaska radio stanice u podnozju smjera “Gavran” odlazimo desno policom i dolazimo do smjera kojeg smo popeli 2014 god. kao teski pocetnici.

Poredjena radi, taj smjer rang IV sad smo skoro isplaninarili 200 m za 1h . Naravno i taj smjer je ispet u drugoj polovini proslog vijeka i mnogo je laksi rang.

kontakt

Social Media