You are currently viewing ZAČIRSKA PEĆINA

"ZAČIRSKA PEĆINA"

ZAČIR

Danas smo po preporuci našeg sugrađanina Voja Stankovića ispitali pećinu u selu Začir.

Pećinu u kojoj se po pričama seljana za vrijeme rata skrivalo oko 400 ljudi. Što je i za vjerovati, pri samom ulasku u pećinu postoji pozida koja je služila da se smanji prvobitni prirodni otvor iz strateškog odbrambenog razloga. Na tom zidu su ostale sačuvane puškarnice koje su služile kao odbrambeni štit od ulaska neprijatelja.
Poslije zida koji se nalazi nekih 7-8m od ulaza ka samoj pećini nalaze se velike pećinske prostorije, veličine 25x10m sa plafonima visine 5-8m. Ima ih 3 i sve su povezane velikim hodnicima. Podovi su prekriveni utabanim blatom, a temperatura u tim prostorijama je izuzetno visoka za pećinu, iznosila je 16 C i veoma velika vlažnost vazduha. Po meni idealno mjesto za skrivanje, čak ima i po malo tekuće vode, jedino nije dobra tolika vlažnost vazduha.
Taman kad smo pomislili da je to sve, tih 150m uočili smo jedan uski prolaz koji ide dalje u unutrašnjost, iz tog prolaza je strujao vazduh što je ukazivalo da se pećina nastavlja. Prolaz je bio dosta uzak narednih 10m, da bi dalje ponovo ugledali visoke plafone, hodnike, pećinske ukrase…

Na tom pravcu koji je bio dug nekih 300m, nailazili smo na dva vertikalna spuštanja od po 20 i 30m, sve do zadnje tačke gdje smo zatekli ogromne količine blata.
Moja procjena je da te vode koje se slivaju kroz pećinu dosežu do Obodske pećine koja se nalazi otprilike nekih 300m niže.

Na današnjoj avanturi društvo mi je pravio Đoko.

kontakt

Social Media