You are currently viewing ŽIJEVO, “13 JUL” SMJER
SAMSUNG CAMERA PICTURES

"13 JUL"

žijevo

Žijevo 12-13.07.2021.
Dva dana alpinističkog penjanja alpskim stilom u suvoj stijeni.
Odazvali smo se na poziv Danila Pota iz “Malog Alpinističkog klub”, koji su ujedno i organitatori kampa.
Zbog tura kanjoninga nijesmo bili u prilici da prisustvujemo od prvog dana kampa.

Drugog dana u 6h budi nas stado ovaca obližnjih stočara kojima je mjesto našeg kampa pašnjak.
Plan drugog dana je bio neki prvenstveni smjer. Ali kako je većina vrhova dosta daleko od kampa planiramo neki vrh koji je uočljiv iz kampa. Kao što je upravo srednji vrh i njegova sjeveroistočna stijena u masivu gledano iz kampa prema jugu.

Dok doručkujemo osmatramo stijenu i fotoaparatom zumiramo da bolje vidimo neke detalje jesu li savladivi.
Oko 11h krećemo u pravcu stijene, kroz šumu i krupne sipare. Da bi smjer bio što duži odlučujemo da počnemo sa alpinističkim penjanjem od prve barijere. Ja vodim prva tri cuga ocjene II-IV. Sve tako do najtežeg dijela. Stijena je na tom dijelu u cijeloj svojoj širini veoma teška za savladati prvih 30m.

Osmatramo i uočavamo jedini dio kuda bi možda mogli, iako je krušljivo u prvom dijelu. Dejan vodi taj cug. Ukucava veoma jaka međuosiguranja u vidu klinova, koji su po nama najpouzdaniji od sve opreme, mislim na čokove, frendove, zaglavke. Poslije prvih 10m dolazi do blagog previsa na otvorenoj stijeni sa malo hvatova. Ocjena je kako on kaže VII- . Savladava veoma dobro najteži dio i poslije 25m postavlja sidrište.

Krećem i ja u taj teški detalj. Na 10m tog cuga ostavljam jedan klin naše izrade, da označim smjer. U daljem penjanju jedva otkucavam klinove na tako eksponiranoj stijeni. Par metara visočije ostavljam još jedan atestirani klin koji je izuzetno dobro zakucan.
Sljedeći cug je mnogo lakši III, zatim V- i naredna dva po 60m II.

Na vrhu 1940mnm(?), tražimo najmanju hladovinu ispod nekog kamena da se osvježimo vodom poslije 3h penjanja. Ovaj smjer nazivamo po prazniku na dan kada smo ga i ispeli “13 Jul” 350m VII-/III-IV.

Silazak smo izveli lijevo od vrha kroz klanac i sipare. Na dva 3 mjesta abseilom po 20m. Na prvom ima vezana gurtna u vidu sidrišta u stijeni, drugo je bilo niz lednik i treće 15m niz vertikalni dio nadomak sipara.

kontakt

Social Media